A HATÁRTALAN EGYEDISÉG...

A gránit a leggyakoribb mélységi magmás kőzet, a gyémánt után a második legkeményebb kőzet.

Gránit a természetes erő, nemes anyag, rendkívül tartós és jól tűri az időjárás viszontagságait, fényét csiszolása után szinte örökre megőrzi.

Változatos színét, erezetét, struktúráját a benne található ásványok és a keletkezés helye határozza meg, éppen ezért nincs két teljesen egyforma, minden darab egyedi.

Az általunk használt magas minőségű gránit a világ minden tájáról származik: India, Kína, Norvégia, Finnország, Brazília, Dél-Afrika...

Abszolút tökéletes a minőségi síremlékek és díszítőelemek megalkotásához.

A gránit széles színválasztékát tovább kombinálhatjuk, törekedhetünk az egyediségre, az egymással tökéletesen összehangolt árnyalatokra.
 

 

 

       
Coffee / Brown Star   Mountain Pink   Black & White   Crystal Grey   Dark Grey  

White Wave

 

       

Dark Grey Medium

 

Bahama Blue

 

Multicolor Red

 

Tan Brown

 

Paradiso Classic

 

Wealth Green

 

       

Multicolor Green

 

Himalaya Blue

 

Shanxia Red

  India Juparana  

Viscount White

 

Himalaya SRE

         

Tropical Green

  Aurora India  

Impala South Africa

 

India Black

 

Imperial Red

 

Olive Green Original

 

       

Romantica

 

Shanxi Black

 

Emerald Pearl

 

Blue Pearl Medium

 

Vanga Red

 

Cat's Eye

 

VEVŐTÁJÉKOZTATÓ
 

cégünk által felhasznált síremlék alapanyagok kizárólag EREDETI természetes kőzetek, természetes formájukban kerülnek elő a bányászás során, nincsenek keverve sem műgyantával, sem egyéb anyagokkal.
a síremlék ALAPANYAGOK a mindenkori kőzet-előfordulás függvényében állnak rendelkezésre, mindegyik darab egyedi, ebből következően minden természetes kőzetből készült síremlék egyedi, utánozhatatlan és megismételhetetlen.


MEGELŐZÉS - VÉDELEM - felület impregnálás - hidrofóbizálás
 
A vízfelvevő képesség megszüntetésével a természetes kövek károsodásai nagy részben csökkenthetőek impregnálással.

A természetes kövekben létrehozott hidrofób zóna jelentős mértékben csökkenti az anyag vízfelvételét, javítja a fagyállósságát, de páraáteresztő képessége megmarad, a szerkezet száraz marad és károsító következményektől kevésbé kell tartani.

Az impregnálással a síremlék élettartamát meghosszabbíthatjuk.


Az impregnálás sokak által még ismeretlen fogalom, pedig évszázados múltra visszatekintő eljárás, mellyel a természetes kőzetek állagát óvhatjuk meg az időjárás viszontagságaitól, a csapadék és a csapódó nedvesség ellen. A legtöbb természetes kőzet hajlamos a foltosodásra, ezért külön védelmet igényel.

Egy természetes kőzetből készült síremlék állagromlásában a teljesség igénye nélkül a nedvesség okozta károk az alábbiak lehetnek:
- nedvességfoltok, átnedvesedés, elszíneződés, foltosodás,
- piszkolódás, szennyező lefolyások, vízkövesedés, só kivirágzás, mészkimosódás, mikroorganizmusok terjedése,
- fagykárok, lepattogzások, kipattogzások, repedés, kötőanyag lebomlása, kőzet szétmállása.
Azzal, hogy impregnálunk egy síremléket, a felületén hidrofób zónát hozzunk létre, gyakorlatilag vízlepergetővé tesszük.

A kőzetkristályok struktúrája a csiszolás során roncsolódik, így a szennyező anyagok behatolása könnyebbé válik.
A különböző kőzetek felülete, még ha csiszolt is, nem tökéletesen sima.Az egyenetlen felszínen megülnek a levegőben szálló porszemcsék.
Ha víz kerül a felületre, a vízcseppek magukkal viszik a porszemcséket. Ez okozza a felületek elkoszolódását, elszürkülését, elszíneződését, rozsdásodását. Természetesen az impregnált felületen is megülhet a por.
Viszont ha jön az eső, akkor nem szívódik be, hanem gyönyörűen lemossa a felületet. Az impregnált részeket sokkal könnyebb tisztán tartani.

Az impregnálás célja a felületek védelmének kialakítása a külső, káros hatásokkal szemben.
Az impregnálás a felület anyagába beszívódó felületkezelés.
Az impregnáló a felületre juttatva igen vékony, összefüggő, 2-5 mikron vastagságú víztaszító bevonatot képez a hajszálcsövek belső falain, a hajszálrepedésekben és az anyagszemcsék felületén, de ezáltal a felület eredeti megjelenését, valamint fizikai jellemzőit nem változtatja meg, így a kőzet továbbra is megőrzi az eredeti lég- és vízpára áteresztő képességét, tehát a páradiffúziós folyamatot hátrányosan nem befolyásolja.
Optimalizált hatóanyagtartalma következtében a kőzet pórusai és kapillárisai nem tömődnek el.
A bekerült víz az impregnálás ellenére is könnyen eltávozhat.
Előnyösen csökkenti viszont az alap vízfelvételét, ami a nagy porozitású anyagok fagyállóságát növeli, ezáltal csökkenti a légköri tényezők hatására bekövetkező korróziós károsodást, egyben öntisztító jelleget is kölcsönöz, mert a csapadékvíz mintegy végig öblíti a felületet, így a hidrofób felületen a szennyeződés kevésbé tapad meg. Az igen vékony filmréteg időjárás-állósága rendkívül jó, és a napsugárzás roncsoló hatására gyakorlatilag nem érzékeny. Tartósságát legalább 3 évig megőrzi kültéri igénybevétel mellett.
Erős igénybevételnek kitett helyeken (például ha fák alatt van a síremlék) az impregnálószer felhordását ajánlatos évente megismételni.

Az impregnáló szer hatékonyságát úgy ellenőrizzük, hogy az impregnált felületre vizet cseppentünk és ha ”gömböt" képez, vagyis gurul, akkor jó a hatása.
Ha ellenben a vízcsepp elterül, beszívódik a kőzetbe és rövid időre foltot hagy, akkor sürgősen impregnálnunk kell.
Az impregnálást követően a felületet 5-6 órán át csapadékvíz nem érheti.
A kívánt impregnálási mélység elérése érdekében impregnáláskor a kőzetnek légszáraznak kell lennie.

TISZTÍTÁS - ÁPOLÁS

Ha már megtörtént a sírkő felületén a mohásodás vagy zuzmóképződés (ez a természetes lerakódás), valamint a virágok, levelek és madárürülék okozta elszíneződés, akkor azok könnyedén eltávolíthatók speciális alga- és mohaeltávolító használatával.

A festetlen faragott részeket kefével át lehet dörzsölni.
Csiszolt sírkövek gondozására a kőbalzsam vagy kőpolitúr használatát is ajánljuk.
Ezek a termékek megőrzik a kő színét és visszaadják annak eredeti fényét.
A kőtej viaszos ápolószer, kitűnő viasz-emulzió, használata mellett a polírozott természetes kőzet visszanyeri eredeti fényét.
Ha a természetes kövön olaj-, zsír-, gyertyaviasz- vagy madárürülék foltok vannak, akkor az olaj- és zsíreltávolító paszta alkalmazását ajánljuk.
Ennek a szernek a segítségével eltávolíthatók a természetes kövek szélén, fugahézagai mentén keletkezett elszíneződések és foltok, melyek a felhasznált tömítőanyagok (pl. szilikon) használata miatt keletkeztek.
Minél több idő telik el a szennyeződéstől, annál nehezebb annak eltávolítása, a tisztítóanyagot hosszabb ideig kell hatni hagyni, hogy a kívánt eredményt elérjük. Legjobb megoldás a kőtisztító szer, de az impregnált felületre elég lehet az alkoholos ablaktisztító használata is.
Fontos, hogy nem használhatunk súroló tisztító szereket, mert ezek az anyagok megsérthetik a síremlék fényezett felületeit.
Makacs foltokat speciális mélyreható kőtisztító szerrel, a mélyebb karcolásokat újracsiszolással lehet eltűntetni. Kérje szakember tanácsát!
Komolyabb vegyszeres tisztítás után fontos az impregnálás.

SPECIÁLIS FELÜLETKEZELÉS - SZÍNMÉLYÍTÉS - ÉLÉNKÍTÉS

A színmélyítő intenzívebb színt és struktúrát adnak a sápadt és színtelen kőzet felületének.
A bevonat lezárja a felületet és azt hosszú időre szennyeződés- és víztaszítóvá teszi, továbbá élénkíti a színeket és kiemeli a kőzet rajzolatát.
A termék használatakor a matt kőzet felületének olyan erős színe lesz, mintha az nedves lenne, anélkül, hogy azt polírozni kellene.
A természetes kövek csiszolt felületeinél egy idő után úgynevezett színhalványodás jelentkezik, elsősorban esztétikai problémát okozva.
A színélénkítő folyadék visszaadja a természetes kőzet síremlékek eredeti színstruktúráját, filmképződés nélkül.
A fenti kezelések elvégzése előtt ajánlatos a kezelendő felület egy részén próbafelhordást végezni.Ezen a mintafelületen vizsgálható a kezelés hatékonysága és megállapítható, hogy a felületkezelés nem okoz-e a felületen elfogadhatatlan színárnyalat változást.
Figyeljünk az egyenletes anyagfelhordásra, mert az egyenetlen anyagfelvitel foltosodást okozhat!

Kérjük, ne használjon a természetes köveknél savas vagy lúgos bázisú tisztítószereket. (hypo, sósav, vízkőoldó, hideg zsíroldó, rozsdamaró, stb.)
Kérjük, szigorúan tartsa be a fenti vegyszerek gyártóinak és forgalmazóinak biztonságos kezelésre irányuló és használati utasításait!

 

 

           

 

A képek és műszaki adatok csak az információ adás célját szolgálják, bármely más szempontból nem kötelező érvényűek.
Előzetes bejelentés nélkül a különböző gyártási szériáknál és a kőelőfordulás változatossága miatt esetleg eltérés keletkezhet.
Copyright Szücs Magyarország Nemzetközi Fejlesztési és Kereskedelmi Kft. - Minden jog fenntartva.

 

     
MAGYAR ENGLISH ROMÂNĂ SLOVENSKY